UA-64660310-1 UA-64660310-1)

30-11-11

Vooruit

 

Het Feestlokaal van Vooruit  in Gent werd gebouwd tussen 1911-14  in eclectische stijl. . Het gebouw is genoemd naar de socialistische  coöperatie . In de "kunstentempel Vooruit" konden arbeiders tegen erg democratische prijzen eten, drinken en van cultuur genieten. . Na de 2de wereldoorlog verloederde het gebouw tot in 1982 de aanzet werd gegeven naar zijn huidige vorm als kunstencentrum. Het gebouw werd gerestaureerd en in 1983 erkend als monument


De voorgevel heeft een kalkstenen parement met vrij veel versieringen en wordt  geflankeerd door 2 hoektorens. De achtergevel aan de Schelde is evenwichtiger. In de middenpartij zijn de toegangsdeuren vervat onder een grote rondboog.Het niveua verschil tussenbeide gevels bedraagt 12m, de architect gebruikte dit om concertzaal onder een theaterzaal te voorzien.


IMG_5717.JPG

 

IMG_5718.JPG

 

IMG_5719.JPG

 

IMG_0915.JPG

19:36 Gepost door willy in steden | Commentaren (26) | Tags: gent, vooruit, schelde

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende